Pies sida om utmattningssydrom

Tidiga symptom

Redan under hösten 1998, när jag var uppe i varv och gav järnet, skedde vissa förändringar hos mig som förmodligen var en förvarning om vad som skulle komma: 

 Minnesstörningar

Mitt minne försämrades radikalt och det gick ganska fort utför. Glömde viktiga händelser och kalas som jag själv var engagerad i. Bl a kalas hemma hos mig själv, som jag för en stund glömde bort bara någon timme innan gästerna skulle komma...

 Stavfel

Jag började skriva sämre, mycket stavfel och fel ord, vilket nästan aldrig hänt förut pga av min ständiga järnkoll. 

 Från översocial till nästan osocial

Då tröttheten hela tiden ökat under årens lopp blev jag till slut tvungen att avstå från socialt umgänge på fritiden, allt för att kunna klara av det viktigaste: att arbeta. Jag slutade till och med att sjunga, fast det är det allra bästa jag vet - men om jag skulle orka jobba måste jag avstå från all fritidsaktivitet. Det var mycket svårt att säga NEJ till människor som ville träffas och fast jag berättade orsaken hade många svårt att acceptera detta. Det blev många hårda ord och noll förståelse från människor omkring mig.

Bitterhet

Min far, som jag alltid haft en nära och bra kontakt med, upplevde att jag blev cynisk och bitter på något sätt, i mina uttalanden om saker och ting. Något som jag aldrig förut varit. Detta märkte jag inte själv, men han upplevde detta väldigt starkt.

På hugget 

Min tidigare starka olust för konflikter förändrades helt plötsligt. Jag kände nästan själv hur jag liksom drogs till diskussioner och ville testa vad som skulle hända om jag vågade säga vad jag egentligen tyckte. Lite stridslysten, på något vis. Detta var också helt tvärt emot mitt tidigare beteende.

Passa tider

Jag, som alltid kommit till möten osv minst en kvart för tidigt i hela mitt liv, började komma för sent till både möten och tandläkare mm. Det kändes också som att jag skulle våga försöka och se vad som hände om jag gjorde precis som andra människor ofta gör. Lite trotsig sådär. Det var stora saker för en som passat tider i nästan 40 år utan att någonsin komma för sent.

Läs fortsättningen under "Total utmattning".